Η ΕΕ θα επιχειρήσει να επιλύσει με διαπραγμάτευση το πρόβλημα που προκύπτει από τη μη εκπλήρωση συμβατικών υποχρεώσεων των εταιρειών κατασκευής εμβολίων, αλλά αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν τότε “πρέπει να διερευνήσουμε όλες τις επιλογές και να χρησιμοποιήσουμε όλα τα νομικά μέσα και τα μέτρα επιβολής που έχουμε στη διάθεσή μας βάσει των Συνθηκών”, τονίζει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε απαντητική του επιστολή προς τους Πρωθυπουργούς Ελλάδας, Τσεχίας, Δανίας και Αυστρίας.
Συγκεκριμένα στην επιστολή του προς του τέσσερις πρωθυπουργούς, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρει τα εξής: “θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την επιστολή σας της 19ης Ιανουαρίου, στην οποία διαβιβάσατε τις ανησυχίες σας εκ των προτέρων σχετικά με τη τηλεδιάσκεψη των ηγετών για τον COVID στις 21 Ιανουαρίου.
Ο Πρόεδρος αναφέρει: “έχετε όντως δίκιο ότι τα εμβόλια θα αλλάξουν το παιχνίδι στον αγώνα μας ενάντια στο COVID. Επομένως, δεν πρέπει να αποφύγουμε καμία προσπάθεια για να διασφαλίσουμε τον έγκαιρο εμβολιασμό των πολιτών μας. Οι συζητήσεις μας στις 21 Ιανουαρίου αποκάλυψαν τη σαφή κοινή μας θέση ότι οι εμβολιασμοί πρέπει να επιταχυνθούν ως επείγον ζήτημα. Αυτό περιλαμβάνει, όπως ορθώς επισημαίνετε, τη διασφάλιση της ταχείας και αποτελεσματικής διαδικασίας έγκρισης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).”
“Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πολύτιμη πρότασή σας ότι, στην προσπάθειά μας να επιταχύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις διαδικασίες εμβολιασμού, τα εμβόλια θα διανεμηθούν στα κράτη μέλη πριν από την έγκρισή τους από τον EMA.”
“Η πρότασή σας μπορεί φυσικά να λειτουργήσει αποτελεσματικά μόνο εάν οι κατασκευαστές διαθέτουν επαρκή αποθέματα εμβολίων για παράδοση. Δυστυχώς, οι καθυστερήσεις που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες αποτελούν ζήτημα κρίσιμης ανησυχίας. Όπως ανέφεραν οι ηγέτες της ΕΕ των 27, οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι φαρμακευτικές εταιρείες πρέπει να τηρηθούν. Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις θα θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή εκατομμυρίων.”
“Μέχρι στιγμής, οι εξηγήσεις που παρέχονται από ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες δεν μας παρείχαν τις διαβεβαιώσεις που χρειαζόμαστε. Συνεχίζοντας τον διάλογο, πιστεύω ότι η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ισχυρή δράση για να εξασφαλίσει την παροχή εμβολίων και να αποδείξει συγκεκριμένα ότι η προστασία των πολιτών της παραμένει απόλυτη προτεραιότητά μας”, αναφέρει ο Πρόεδρος.
“Από αυτήν την άποψη, χαιρετίζω την πρόταση της Κομισιόν για έναν μηχανισμό διαφάνειας των εξαγωγών, ο οποίος θα μπορούσε να είναι ένα μέσο για να διασφαλιστεί ότι οι δόσεις εμβολίων που προορίζονται αρχικά για τα κράτη μέλη δεν εξάγονται αδικαιολόγητα”, τονίζει.
“Επιπλέον, υποστηρίζω όλες τις προσπάθειες επίλυσης του θέματος με τις εταιρείες μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων”, αναφέρει.
“Ωστόσο, εάν δεν μπορεί να βρεθεί ικανοποιητική λύση, πιστεύω ότι πρέπει να διερευνήσουμε όλες τις επιλογές και να χρησιμοποιήσουμε όλα τα νομικά μέσα και τα μέτρα επιβολής που έχουμε στη διάθεσή μας βάσει των Συνθηκών”, διευκρινίζει.
“Εάν θεωρείται πολιτικά κατάλληλο, αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει πιθανή προσφυγή στο άρθρο 122 της ΣΛΕΕ”, αναφέρει ο Πρόεδρος.
“Αυτό θα δώσει στην ΕΕ και στα κράτη μέλη τα νομικά μέσα, λαμβάνοντας τα κατάλληλα επείγοντα μέτρα, για να διασφαλίσουν την αποτελεσματική παραγωγή και παροχή εμβολίων για τον πληθυσμό μας”.
“Πιστεύω ότι αυτή η λύση θα αποδείξει τη δύναμη και την αξιοπιστία της ΕΕ στην προστασία της υγείας των πολιτών της πέρα από όλα τα άλλα ζητήματα. Έκανα αυτήν την πρόταση στην Πρόεδρο της Κομισιόν ώστε να μπορέσουμε να το διερευνήσουμε αμέσως”, καταλήγει.
Σημειώνεται ότι το άρθρο 122 της ΣΛΕΕ αναφέρει τα εξής:
Άρθρο 122
(πρώην άρθρο 100 ΣΕΚ)
1. Με την επιφύλαξη οποιωνδήποτε άλλων διαδικασιών που προβλέπονται στις Συνθήκες, το Συμβούλιο, μετά από πρόταση της Επιτροπής, μπορεί να αποφασίσει, με πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών, σχετικά με τα κατάλληλα μέτρα για την οικονομική κατάσταση, ιδίως εάν υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες προκύπτουν στην προμήθεια ορισμένων προϊόντων, ιδίως στον τομέα της ενέργειας.
2. Σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος αντιμετωπίζει δυσκολίες ή απειλείται σοβαρά με σοβαρές δυσκολίες που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές ή έκτακτα συμβάντα πέραν του ελέγχου του, το Συμβούλιο, μετά από πρόταση της Επιτροπής, μπορεί να χορηγήσει, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης στο κράτος μέλος Ενδιαφερόμενο κράτος. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου ενημερώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την απόφαση που έχει ληφθεί.
Πηγή : ΚΥΠΕ